Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu

W roku szkolnym 2019/2020 nasza Szkoła przystąpiła do projektu skierowanego do uczniów klas I-III . Celem organizatora, czyli Fundacji Szkoła na Widelcu, jest przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie młodszych do gotowania. Program został przygotowany we współpracy z dietetykami, pedagogami i objęty patronatem Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Instytutu Żywności i Żywienia, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Rzecznika Praw Dziecka. Koordynatorem projektu jest pani Aldona Akwarska- Stanisz.

„O smaku, ziołach i ...uważnym jedzeniu” – taki temat nosiły w marcowy poniedziałek zajęcia w klasie 2c. Prowadząca zajęcia, pani Bożena Kuśnierz, realizowała ogólnopolski program „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu”.

Na początku uczniowie przypomnieli sobie jaką rolę pełnią poszczególne zmysły, ze szczególnym uwzględnieniem smaku i zapachu. Dzieci poznały różne rodzaje ziół, sposoby ich przechowywania i stosowania w wielu dziedzinach życia. Uczniowie sami przygotowywali i degustowali kanapki z masłem oraz ulubionymi ziołami. Poznali również nowe smaki. Pili różne herbatki ziołowe i ustalali ich dobroczynne (lecznicze) zalety.

Podczas zajęć dzieci doskonale się bawiły i uczyły jednocześnie.

„O smaku, ziołach i ...uważnym jedzeniu” – taki temat nosiły w marcowy poniedziałek zajęcia w klasie 2c. Prowadząca zajęcia, pani Bożena Kuśnierz, realizowała ogólnopolski program „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu”.

Na początku uczniowie przypomnieli sobie jaką rolę pełnią poszczególne zmysły, ze szczególnym uwzględnieniem smaku i zapachu. Dzieci poznały różne rodzaje ziół, sposoby ich przechowywania i stosowania w wielu dziedzinach życia. Uczniowie sami przygotowywali i degustowali kanapki z masłem oraz ulubionymi ziołami. Poznali również nowe smaki. Pili różne herbatki ziołowe i ustalali ich dobroczynne (lecznicze) zalety.

Podczas zajęć dzieci doskonale się bawiły i uczyły jednocześnie.

Zobacz Galerię

8 stycznia, uczniowie klasy 3 C brali udział w lekcji pt. „Witaminy w zimie- soki”. Wspólnie z nauczycielem panią Beata Skibą dzieci zrobiły pyszne soki ze świeżych marchewek i jabłek. Przy okazji dzieci dowiedziały się, jak ważne jest spożywanie naturalnych witamin, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. A do obsługiwania sokowirówki nikogo nie trzeba było zachęcać! Podczas degustacji wszyscy przyznali, że soki zrobione własnoręcznie są nie tylko zdrowe, ale i  przepyszne!

W styczniu odbyły się w kl. 3b zajęcia „O smaku, ziołach i ...uważnym  jedzeniu”, zorganizowane w ramach projektu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”.

Uczniowie  rozpoznawali zioła wszystkimi zmysłami: wzrokiem, węchem, dotykiem i smakiem. Dowiedzieli się też, dlaczego warto wzbogacać ziołami posiłki i korzystać z nich w czasie choroby.

Na zakończenie wszyscy wspólnie wykonali makietę „Jakie znasz zioła?”.

Zobacz Galerię

W ramach ogólnopolskiego programu "Dobrze jemy ze szkołą na widelcu" odbyły się bardzo pachnące zajęcia, które przeprowadziła pani Małgorzata Korczykowska z uczniami klasy 2a.

Po części teoretycznej (smaki, rodzaje ziół i przypraw, ich właściwości lecznicze, kosmetyczne i smakowe) przyszedł czas na praktykę. Uczniowie wykonali przepyszne kanapki z ulubionymi ziołami i degustowali różne herbatki ziołowe. Hitem okazała się herbata lipowa.

W degustacji uczestniczyła pani dyrektor Dorota Rząsa i klasa 1b z wychowawczynią.

Zobacz Galerię

Szkoła Podstawowa nr 16 w Rzeszowie uczestniczy w ogólnopolskim programie "Dobrze jemy ze szkołą na widelcu". W ramach tej inicjatywy zorganizowano zajęcia tematyczne o zdrowym odżywianiu, piramidzie żywienia, a także pomysłach na zdrowe i pyszne przekąski. Uczniowie klas 3a i 3cs, w ramach zajęć integracyjnych przeprowadzonych pod kierunkiem pani mgr Urszuli Sienko i mgr Elżbiety Magierskiej, mogli zdobyć cenną wiedzę o zdrowym stylu życia. Mali Master Chefowie z radością przygotowywali także pyszne przekąski: gruszkowe jeżyki oraz fit szaszłyki.

Zobacz Galerię

Klasa 2c po raz kolejny miała zajęcia według Programu „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu”. Tym razem zastanawiała się, dlaczego warto samodzielnie przygotowywać posiłki.

Z filmu edukacyjnego z Grzegorzem, Marchwianem i Ulą, dowiedzieli się, że większość produktów trzeba najpierw odpowiednio przygotować. Poznali różne techniki przyrządzania potraw oraz zasady bezpieczeństwa w kuchni. Identyfikowali, po smaku, różnorodne zdrowe produkty spożywcze, co było dla niektórych sporym wyzwaniem. Komponowali składniki „klasowego” musli zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Dowiedzieli się też jak poprawnie układać sztućce.

Na koniec wspólnie spożywali zdrową przekąskę - musli z mlekiem lub jogurtem, otrzymanym w tym dniu w ramach innego projektu szkoły.

Dzięki takim zajęciom klasa 2c zdobyła kolejną umiejętność i możliwość przyklejenia następnych oznak na „Plakacie osiągnięć”.

 Zobacz Galerię

W październiku we wszystkich klasach drugich odbyły się lekcje, których celem było kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci.

Uczniowie zapoznali się z piramidą zdrowia i zasadami komponowania posiłków. Dowiedzieli się również , że warto  dbać o ich różnorodność, spożywać dużo warzyw, owoców, pić wodę oraz unikać spożywania soli, słodyczy i słodzonych napojów.  Należy również jak najwięcej się ruszać, aby rosnąć i prawidłowo się rozwijać.

Zobacz Galerię

Do końca roku szkolnego

opow

LOKALIZACJA

Rzeszów
Bohaterów 1

E-MAIL

sekretariat@sp16.resman.pl

TELEFON

(17) 748 24 60